Tävla med din hund på viltspår

Home / Tävla med din hund på viltspår

Tävla med din hund på viltspår

Viltspårsprov är en utmanande gren för en hund att tävla i. Det rör sig visserligen om genetiskt anlagda egenskaper som avgör om en hund är en duglig viltspårssökare, men en bit träning behövs minsann också för att sökningarna ska bli så effektiva som möjligt.

Ett viltspårsprov är det första som bör göras, innan det blir tal om att tävla, och detta för att ta reda på hur hunden står sig inom det här området. Vad som händer inför ett viltspårsprov där en hund ska tävla, är att det droppas ut ca. 2 dl blod i ett spår som ska vara ungefär 600 meter långt. Beroende på i vilken klass hunden ska tävla läggs spåret ut 2-5 respektive 12-24 timmar innan det är dags för provet. Det är viktigt att spåret läggs i en terräng som är omväxlande med buskar, snår, kullar och diken och att spåret inte är regelmässigt försett med bloddroppar, utan att det av och till görs uppehåll. Hunden ska vara försedd med ett koppel med högst 10 meter längd.Tävla med hund och träna dess självständighet

Att tävla kräver mycket av hunden

Det som hunden ska tävla i på ett vildspårsprov är bland annat arbetstempo, uthållighet och självständighet. När de här komponenterna samspelar i harmoni är hunden en fantastisk spårsökare, som är kapabel till att spåra upp dött eller skadat vilt med stor precision. Inför tävlingarna är det ofta möjligt att satsa pengar på de hundar som är möjliga vinnare, och det ger naturligtvis tävlingen extra spänning när det dessutom finns en möjlighet att vinna pengar på den. Inom de viltspårprov som arrangeras av SKK Jakthundkommitté finns det särskilda tävlingar för svenska schweisshundar. Dessa får tävla antingen i tävlingen ”Elitspårprov för schweisshundar”, eller i ”Praktiskt eftersöksprov”, mycket välrenommerade tävlingar för denna särskilda hundras. För särskilda registrerade hundar, som tillhör specialklubbar som ansökt om deltagande, kan titeln ”Svensk Viltspårchampion” uppnås, vilket är en ärofylld utnämning.