Spaniels – jakthundar som heter duga

Home / Spaniels – jakthundar som heter duga

Spaniels – jakthundar som heter duga

Det finns numeraen särskild ras som kallas jaktspaniel. Det låter kanske märkligt, men har sina anledningar. Att spanieln är en hundras som är fenomenal på jakt är länge känt, men sedan en tid tillbaka läggs det särskild vikt på att framhäva den form av jakthundar som heter just jaktspaniel.Jakthundar av rasen spaniel är ofta använda

Jakthundar måste fungera optimalt i en jaktsituation. De ska lyda väl och vara orädda för att dyka in i snåren på jakt efter skadeskjutna byten, som eventuellt försöker försvara sig. De är av stor vikt för att jakten ska fungera optimalt och då vissa av de framavlade spanielraserna har så mycket fokus på hundens utseende, och mindre på dess egenskaper, så är avlandet av en jaktspaniel ett välkommet initiativ.

Jakthundar behöver ha vissa egenskaper

Det är många egenskaper jakthundar behöver förfoga över för att bli framgångsrika i jakten. De ska vara uthålliga, ha ett bra luktsinne, vara snabba och ha apporteringsinstinkt. När alla dessa egenskaper uppfylls är dessa hundar optimala för insats i jaktsituationer. Framför allt i Storbritannien är spanieln en av de mest populära jakthundar som förkommer i landet.

Till Sverige kom till att börja med de sorter av raserna spaniel som avlats fram för utställningssammanhang, och först på 1970-talet gjorde den mer ursprungliga jaktspanieln sitt intåg. Denna har blivit en av jägarnas mest populära jakthundar och den används som stötande hund för jaga småvilt som kanin och fågel. När det rör sig om jakthundar av rasen spaniel som används för att jaga i Sverige så handlar det för det mesta om jaktspringerspaniel eller jaktcockerspaniel. Med den framavlade utställningsspanieln har dessa raser mycket litet gemensamt och det är inte deras utseende som är viktigt, utan de utmärkta jaktegenskaper de begåvats med. Jakthundar av den här rasen är mycket populära bland jägare i Mälardalen, Skåne och Halland, och på Öland och Gotland.