Field spaniel en stilfull hundras

Home / Field spaniel en stilfull hundras

Field spaniel en stilfull hundras

Det finns inte många av dem och av den anledningen har engelska kennelklubben valt att klassificera rasen som ”sårbar”. Field spaniel räknas till att finnas i ungefär 50 exemplar i Storbrittannien och antalet har varken ökat eller minskat avsevärt under många år.

Field spaniel är som namnet avslöjar en hund av sorten spaniel, vilken de flesta av oss känner till. Vad vi då tänker på är förmodligen en ”Cocker spaniel”, som är en relativt vanlig och mycket älskad hund. Den som ser en field spaniel känner mycket väl igen den som en slags spaniel, men att den är just en denna ras det handlar om är det osannolikt att personen vet om. Field spaniel uppkom genom korsning med cocker spanielDenna ovanliga ras har mörkbrun päls och ligger till sin storlek mellan en Engelsk cocker och en Springer spaniel. Att field spaniel överhuvudtaget kom till kan vi tacka de avelsexperter för, vars mål det var att ta fram en svart spaniel. Detta lyckades de inte med, istället fick de fram den här rasen. Den testades som jakthund men ansåg olämplig därtill p.g.a. sin alltför kamouflerande pälsfärg och sina korta ben.

Korsningar ger field spaniel som den ser ut idag

Många avelsförsök ledde fram till den field spaniel som vi ser idag. En av de första korsningarna som förändrade den ursprungliga versionen skedde med Sussex spaniel och English water spaniel. Nu hade rasen stor framgång på hundutställningar, men såg egentligen ut nästan som en Sussex spaniel och bara huvudet skiljde raserna åt. Därefter korsade man field spaniel med Basset hund, men hälsoproblem uppstod. Vidare korsning med English springer spaniels fick rätsida på hälsoproblemen och ledde till den version med lite längre ben som vi ser idag. Field spaniel är en trevlig hund som fungerar bra i familjer så länge de har en uppgift som till exempel hundsport eller jakt. Om de inte får den stimulans de behöver försöker de roa sig själva och tenderar då till destruktivt beteende.